Kunststad NDSM

© Ronald Tilleman

Zelfgebouwde atelierstad
In de grote scheepsbouwloods op de NDSM-werf verrees in de periode 2004 tot 2007 de zogenaamde Kunststad met 80 zelfgebouwde ateliers en ambachtelijke werkruimtes, 12 grote theaterwerkplaatsen en een indoor Skatepark. Om zoveel mogelijk creatieve vrijheid en diversiteit te bereiken, werd besloten tot het bouwen van casco’s: raamwerken van staal en beton, die door de kunstenaar of ondernemer zelf werden ingevuld en afgebouwd. De indeling van de scheepsbouwloods werd bepaald aan de hand van de lichtinval door het dak van de loods. Zo ontstonden de lichtstraten, waaraan de casco’s werden geplaatst.

Bottom-up ontwerp
Eva is initiator en bedenker van de casco aanpak in de loods. Tot 2008 was zij met haar stichting Kinetisch Noord van begin tot eind verantwoordelijk voor de realisatie van de bouwprojecten in de loods. Voor het ontwerp van de Kunststad organiseerde zij een bouwworkshop met de toekomstige gebruikers onder leiding van architect en filosoof Filip Bosscher. Het ontwerp van de Kunststad is door Dynamo architecten vertaald in een bouwaanvraag en uitvoeringsplan. Eva is zelf ook bewoner van de Kunststad. Zij ontwierp en bouwde haar eigen kantoor uit een gerecyclede container en een toilethuisje.

Lovende kritieken
Eva’s casco aanpak van de Kunststad ontving lovende kritieken. In 2004 werd de Kunststad door de Rijksoverheid uitgeroepen tot een van de meest innovatieve en duurzaame projecten in de stedelijke vernieuwing. In 2008 verscheen de Kunststad op de cover van het Jaarboek voor Architectuur. In 2011 werd Eva genomineerd tot Amsterdammer van het Jaar.

 
Vorige
Vorige

NDSM-werf Amsterdam

Volgende
Volgende

Academie voor Bouwkunst