Open Innovation Capital

In 2008 nam Eva, samen met Layana Mokoginta, Maarten Bruns en Ruud Vriens, het initiatief tot Open Innovation Capital. Zij organiseerden een serie bijeenkomsten met als doel open innovatie te onderzoeken, gebaseerd op de ‘open source’ idealen van internet.

Deelnemers aan Open Innovation Capital waren afkomstig uit diverse branches, zoals communicatie, technologie, woningbouw, projectontwikkeling, duurzame energiesystemen, reclame, film, universiteiten, wetenschappelijke onderzoeksbureaus, beeldende kunst en televisie. De achtergrond van de deelnemers varieerde van werknemers van grote multinationals tot kleine zelfstandigen.

Uitgangspunt was onderzoeksresultaten, concepten en bijbehorende bronnen openbaar te maken, zodat ze in een open omgeving door anderen verder ontwikkeld konden worden. ‘Een idee is nooit af’, zo was de overtuiging. Door de denkkracht van derden te betrekken, bleef een idee in ontwikkeling.

Als gevolg van de diverse achtergronden van de deelnemers, waren de gespreksonderwerpen heel divers: variërend van internet tot wonen, van het opwekken van energie tot beeldende kunst. Binnen Open Innovation Capital hield Eva zich bezig met open source gebiedsontwikkeling. Leidend in al haar werk, was ook hier haar overtuiging dat gemeentelijke campagnes meer gericht moesten zijn op de toekomstige gebruikers van ontwikkellocaties en de directe omgeving en minder op projectontwikkelaars en woningcorporaties. NDSM, en later ook Heesterveld, zijn succesvolle voorbeelden van hoe het óók kan.