Gevelontwerp

Aan de gevel is goed te zien dat Heesterveld verandert. In september 2013 wordt de gevelschildering van Heesterveld Creative Community opgeleverd. In Zuidoost ontbreekt een sterke identiteit voor culturele instellingen. Om die reden bedachten Eva en haar team een zichtbare interventie aan het gebouw zelf om Heesterveld te markeren als culturele hotspot: een gevelschildering met grote lichtbakken op het dak.

Het ontwerp is van Floor Wesseling, voorheen graffiti kunstenaar, nu grafisch vormgever, geboren en getogen in Amsterdam-Zuidoost. Met zijn ontwerp benadrukt Floor aan de buitenzijde de collectiviteit van de broedplaats, terwijl hij aan de binnenzijde van het bouwblok juist de individualiteit van de huurders benadrukt. Hierdoor is de schildering niet enkel decoratief, maar maakt het ook de individuele woningen herkenbaar, iets wat bij een groot deel van de naoorlogse woningvoorraad ontbreekt. Net als de Heesterveld Creative Community zelf is ook het ontwerp voor de gevel geïnspireerd op het karakter van de Bijlmer. In Heesterveld wordt dit duidelijk door de nadrukkelijke aanwezigheid van hiphop, rap en poëzie als kunstvormen. Bij de gevelschildering worden de Bijlmerse ‘roots’ benadrukt door het kleurgebruik en de iconografische vormentaal.